Visste du at akrylmaling kan gi tilnærmet like gode resultater som oljemaling?

Visste du at akrylmaling kan gi tilnærmet like gode resultater som oljemaling?

Akrylmaling er et godt medium for nybegynnere fordi det er vannløselig og tørker raskt. Hvis du ikke er fornøyd med et område du har malt, kan du la det tørke og male over etter noen minutter.

Fordi akryl er laget av plastpolymer, kan du male på alle overflater så lenge det ikke inneholder voks eller olje.

Mange foretrekker oljemaling fordi den har lengre tørketid, fordi man kan jobbe vått i vått og fordi mediet gir gode resultater spesielt når man jobber detaljert og naturalistisk. Du kan fint unngå giftige løsemidler som terpentin og andre malemidler da rå linolje er et godt alternativ til å løse fargen. Men hvis du er en utålmodig sjel som ønsker å se resultatene fort, kan det være kjedelig å vente i en hel dag før du kan male over med et nytt strøk.

I motsetning til oljemaling tørker akrylen fort og i tillegg til at du kan bruke vann, finnes det også et arsenal av løsemidler med forskjellige egenskaper som ikke er helseskadelige og penslene kan renses med bare såpe og vann.

Her er noen tips for å oppnå best mulig resultat med akrylmaling:

AKRYLMALING KAN BRUKES PÅ SAMME MÅTE SOM OLJEMALING
Akrylmaling kan tynnes med vann eller malemedium. Akrylmaling er ekstremt allsidig, og det finnes en rekke malemedier tilgjengelig i butikkene som utvider mulighetene.

Den kan brukes på samme måte som akvarell for å oppnå gjennomsiktige effekter eller den kan brukes tykt, alene eller med et gelmedium, for impasto-effekter (tykke fete strøk) som ligner på oljemaling.

SPRAYFLASKE
Siden akryl tørker så fort er det viktig å ha en sprayflaske med vann i nærheten for å dusje fargene på paletten din slik at de ikke tørker ut mens du jobber.

Du kan også spraye vann direkte på lerretet eller papiret før du maler for å jobbe vått i vått og  du kan på den måten oppnå mer transparente akvarellaktige effekter.

MALEMEDIUM / RETARDER
Fordi akryl tørker så raskt, kan det være vanskelig å jobbe vått i vått med tykk maling, men du kan bruke et malemiddel når du jobber, som for eks. et medium som Liquitex Slo-Dri Blending Medium eller andre merker.

Mediumet forlenger tørkeprosessen, og det er mulig å oppnå akkurat de samme effektene som ved bruk av oljemaling.

BRUK SYNTETISKE PENSLER
Pensler med naturbust egner seg ikke så godt til akrylmaling, busten blir sprø og brytes ned over tid. Syntetiske børster laget av nylon eller polyester er gode etterligninger etter naturbusten og passer bedre til akrylmaling.

De er også enkle å rengjøre, og de er billigere enn naturlige fiberpensler

HOLD PENSLENE FUKTIGE
Det er viktig å holde penselen fuktig mens du maler slik at malingen ikke tørker på penselen. Ha alltid et høyt glass med litt vann i bunnen, der du kan sette fra deg penslene når du ikke bruker de.

Sørg for å rengjøre penslene med såpe og vann når du er ferdig å bruke de, skyll og tørk dem godt, og sett de fra deg i en boks med bustene opp i luften og ikke med busten ned, da endrer de form under tørkeprosessen.

BRUK PENSLER MED FLAT BUST
Skal du oppnå gode maleriske virkninger, enten du jobber med detaljerte naturalistiske malerier eller du maler abstrakt, så anbefaler jeg å bruke pensler med flat bust.

Mange tror at tynn rundt bust gir mer kontroll når man skal male detaljer, men det er ikke riktig.

Når du har malt med flat bust en stund så vil du oppdage at den gir hundre ganger bedre resultat.

Hvis du ennå ikke har prøvd å male med akryl, så prøv da vel?

Lykke til med neste maleøkt 🙂

Bli med på online malekurs

Vil du utvikle din kreativitet og dine maleferdigheter, kan du bli medlem av Annette Martens Kunstskole og få tilgang til onlinekurset  Kreativitet og Maleglede som tar dine malerier til et helt nytt nivå.

Dette grunnkurset har alt jeg ville hatt den gang jeg var ny. I kurset gir jeg deg alt du trenger (og litt til) slik at du slipper å gå den harde tunge veien mot din kunstnerdrøm.

Du får 4 fullpakkede kursmoduler med videoinstruksjoner og oppgaver som tilsvarer 2-3 semesterkurs med pensel og maling som reisefølge.

Bli med da vel!
Nå er det din tur til å gjøre det du vil mest!

Du betaler kr 6990,- for et års tilgang til kursportalen m.m.