Slik bruker du gråtoner når du maler

Slik bruker du gråtoner når du maler

annette-smilerBruk av svart som en del av paletten?

Hvis vi ser på kunsthistorien og maleren Paul Cezannes berømte arbeider, legger vi merke til at han unngikk å bruke ren svart i sine malerier.

Når du ser på f.eks. landskapsmaleriene hans, er de mørkeste partiene i maleriene sjelden ren svart.

Svart er da heller ikke en farge og blir veldig hard og dominerende når den brukes sammen med andre farger. Svart fungerer derfor ikke så godt hvis målet f.eks. er å skape rom i bildet.

Det betyr ikke at du ikke kan bruke ren svart, alt er lov i kunsten.

Det handler bare om at du må være bevisst på hvordan du bruker den og at svart, hvis man kan kalle det en farge, kan blandes ut av andre farger.

Visste du at nøytrale og kulørte gråtoner kan løfte de andre fargene frem?

shutterstock_174028262-red 600  shutterstock_163926980- red 600

Her får du tips om hvordan du blander svart ut i fra noen utvalgte farger og hvordan du kan lage et vell av gråtoner til dine malerier for å gi de en ekstra dimensjon.

Slik blander du en nøytral mørk farge
– svart og grå

1) Bland en “svart farge”: For å blande deg en svart “farge” som er myk og gir en ekstra dimensjon til bildene dine kan du lage en blanding av fargen Brent Sienna og Ultra Marin blå. Bland de sammen til fargen er nøytral. Dette kan du sjekke ved å ta litt hvitt i. Når den er nøytral skal den hverken være rødlig eller blålig, men nøytral grå. Hvis du ikke har disse fargene til rådighet, kan du ta litt av hver av alle fargene du har; rødt, gult,blått grønt og tilpasse mengdene helt til du får en nøytral grå.

2) Legg opp palett: Denne blandingen kan du bruke som et utgangspunkt for å male forskjellige gråtoner. Lag en mengde nøytral mørk grå og legg den midt på en ren palett (papptallerken). Legg en sirkel med litt av alle de andre fargene rundt.

3) Bland forskjellige gråtoner: Ved å blande litt av hver av de andre fargene, vil du få en palett av mange forskjellige dype gråtoner. Bland f.eks. litt av en blå inn i den svarte og så litt hvitt, da har du en gråblå. Prøv så med litt rødt i det grå og du har en varm rødlig grå. Gjør det samme med den gule. Bland forskjellige mengder hvitt inn i alle tonene og du har flere valører som gir ulike kontraster.

4) Mal et spontant maleri med denne paletten.

Lykke til!

Fargerik hilsen Annette

Image

Bli med på online malekurs

Vil du utvikle din kreativitet og dine maleferdigheter, kan du bli medlem av Annette Martens Kunstskole og få tilgang til onlinekurset  Kreativitet og Maleglede som tar dine malerier til et helt nytt nivå.

Dette grunnkurset har alt jeg ville hatt den gang jeg var ny. I kurset gir jeg deg alt du trenger (og litt til) slik at du slipper å gå den harde tunge veien mot din kunstnerdrøm.

Du får 4 fullpakkede kursmoduler med videoinstruksjoner og oppgaver som tilsvarer 2-3 semesterkurs med pensel og maling som reisefølge.

Bli med da vel!
Nå er det din tur til å gjøre det du vil mest!

Du betaler kun kr. 6990 for et helt års tilgang til kursportalen, malekvelder m.m.