Lær å blande farger – Steg 3 (av 4)

Lær å blande farger - Steg 3 (av 4)

Nå er det på tide å sette i gang!

Gjør klar arbeidsplassen slik som planlagt

Rydd en plass på kjøkkenbordet eller et annet sted. Dekk bordet og/eller gulvet med plast/papir. Plasser maleblokken eller riv av et tegneark som du fester med tape på det tildekkede bordet.

Ta frem alt du har av utstyr og plasser det slik at det er lett tilgjengelig. Fyll de to glassene med vann. Det ene er for å dyppe penselen i slik at du kan blande vann i fargen. Dette må være rent hele tiden og byttes ofte. Det andre er til å skylle pensler underveis. Husk også tørkepapir og sprayflasken med vann.

Ta frem 3-5 papptallerkener, noen plastskjeer og plastkniver. Nå er du klar til å starte opp.

Steng verden ute

Sett deg i en behagelig stol og lukk øynene mens du lytter til noe god musikk i 10 min. Dette gjør deg rolig, åpen, mer kreativ, og vil gjøre det lettere for deg å sette i gang å male.

Lag din første fargepalett

Legg opp farger på en av papptallerkenene, palett 1. Legg fargene i en sirkel i ytterkanten av paletten og hvitt i midten. Legg på en god del hvitt, da du trenger mer av det enn av de andre fargene.

Sorter fargene og legg de i god avstand fra hverandre, slik at de ikke blander seg underveis.

Jeg legger alltid fargene opp etter fargesirkelen, de forskjellige gulfargene et sted, så orange, det du har av rødfarger, fiolett og blåfarger. Det du måtte ha av grønnfarger legger du mellom de blå og de gule.

Slik blander du fargene

Nå skal du blande noen farger til bruk i ditt første bilde.

  • Ta frem en ny palett 2. Nå skal du blande blåtoner.
  • Bruk en plastkniv/skje og ta litt hvitt over på den rene paletten.
  • Dypp penselen i blått og bland den på palett 2. Lag forskjellige blåtoner med mye og lite hvitt.
  • Bruk litt vann til å løse fargen med.
  • La penselen ligge på paletten og ta en ny pensel.
  • Husk å bruke et nytt sted på palett 2.
  • Dypp den nye penselen i f.eks. litt gult og bland den inn i noen av blåtonene.
  • Ta en ny pensel igjen, og dypp denne i bittelitt rødt.

Nå er du i gang med å blande flere fargetoner.

NB! Bruk bare litt av de andre fargene. Dette skal bli flere fargetoner der fargen blå dominerer paletten.

Ta en ny palett for hver farge og gjør det samme på palett 3,4 og 5.

Vask gjerne penslene underveis, så de alltid er så rene som mulig. Dette hjelper deg å få til klare og fine farger. Nå har du et vell av farger og er klar til å sette i gang med ditt første maleri. Hvis fargene tørker underveis tar du frem sprayflasken med vann og gir palettene en lett dusj.

Mal ditt første bilde på 10 minutter

Du skal nå i gang med ditt første maleri. Du skal bruke alle de fargene du har på de forskjellige fargepalettene dine. Mal helt spontant, intuitivt og det første som kommer til deg. Er du usikker på hva du skal male kan du kikke på bildene du har tatt for inspirasjon (fra forrige oppgave).

Utfold deg og test ut de forskjellige redskapene; pensler, svamp og kniv. Bruk gjerne fingrene også. Mal så fargene spruter. Den eneste begrensningen du skal forholde deg til er at du kun har 10 minutter til rådighet på å fylle hele arket med maling.

Sett gjerne på musikk, det gjør at du konsentrerer deg bedre. Husk at du må ha det gøy i prosessen.  Det finnes ikke noe som er riktig eller galt. Hvis du skulle gjøre noen “feil”, så er det bare fantastisk og velkommen i klubben. Kunstnere feiler hele tiden, det er sånn de mest unike verk blir skapt.

Ditt første maleri

Nå har du malt ditt første bilde. Ta bildet av bordet og heng det til tørk. Sitt en stund å se på det. Hva er det du har gjort? Fikk du noen aha-opplevelser underveis? Er det noen områder i bildet som tiltaler deg mer enn andre. Kanskje noen fargekombinasjoner som ble flotte? Hvordan opplever du stemningen i ditt første maleri?

Mal flere bilder

Nå skal du male et nytt bilde. Fest et  nytt ark på arbeidsbordet og sett i gang igjen. Denne gangen skal du konsentrere deg om færre farger. Bruk en kombinasjon du synes var vellykket fra det første bildet. Kanskje du likte spesielt godt en kombinasjon av blå og gultoner?  Bruk disse fargene, eksperimenter og bland gjerne flere fargetoner, kalde og varme, lyse og mørke og sett i gang igjen.

Husk å bruke en del hvitt underveis, slik at det blir god variasjon mellom lyse og mørke nyanser.  Vannfarger tørker fort, så bruk vann hvis det blir for tørt. Bruk 10 minutter som sist og husk at hele arket skal være fylt med maling.

Du har nå laget 2 malerier, og de henger på veggen til tørk, men du er ikke helt ferdig. Du skal nemlig lage 3 malerier til på samme måte, men med forskjellige fargekombinasjoner, helt til du har 5 “ferdige” malerier hengende i kronologisk rekkefølge på veggen.

Hva kan du lære av disse spontane maleriene?

Synes du det gikk fint. Fikk du til alt du ville på de 10 minuttene du skulle bruke på et maleri. Klarte du å la hemninger fare og bare kose deg? I så fall har du oppnådd det å bli fri fra prestasjonsangsten.

Ble du ikke helt fornøyd? Det er helt greit – dette bildet skal ikke være perfekt på noen måter. Dette bildet er en øvelse i å la hemningene fare og si “hade” til prestasjonsangsten.

Ta vare på bildene dine, så skal jeg i neste mail fortelle deg hva du skal gjøre videre 🙂

Ønsker du å laste ned beskrivelsen av steg 1-3 kan du gjøre det her…

 

Bli med på online malekurs

Vil du utvikle din kreativitet og dine maleferdigheter, kan du bli medlem av Annette Martens Kunstskole og få tilgang til onlinekurset  Kreativitet og Maleglede som tar dine malerier til et helt nytt nivå.

Dette grunnkurset har alt jeg ville hatt den gang jeg var ny. I kurset gir jeg deg alt du trenger (og litt til) slik at du slipper å gå den harde tunge veien mot din kunstnerdrøm.

Du får 4 fullpakkede kursmoduler med videoinstruksjoner og oppgaver som tilsvarer 2-3 semesterkurs med pensel og maling som reisefølge.

Bli med da vel!
Nå er det din tur til å gjøre det du vil mest!

Du betaler kr 3990,- som inngangspris
og deretter kr. 299,- per måned.